nws a

adverteren parketplein

Domotex 2022 komt met aantal nieuwe formats

Bezoekers aan Domotex 2020Bezoekers aan de vorige editie van Domotex, in 2020. (foto: Deutsche Messe)
domotex2022 keyvisual‘Keyvisual’ van Domotex 2022.

Deutsche Messe heeft de coronagerelateerde windstilte in beurzenland benut om wat nieuwe elementen te bedenken voor zijn vloerenvakbeurs Domotex, die komend jaar weer in Hannover in de vertrouwde maand januari op de kalender staat. “Het 'nieuwe' Domotex biedt alle betrokkenen veel ruimte voor beleving, oriëntatie, innovatie en inspiratie, maar natuurlijk ook toegang tot nieuwe klanten, partners en leveranciers,” zo verklaart Sonia Wedell-Castellano, Global Director Domotex namens Deutsche Messe.

Nieuw zijn zogeheten ‘Mood Spaces’, zes door interieurontwerpers vormgegeven afgebakende trendruimtes waarin onder meer het samenspel van vloer en wand tot uitdrukking komt. Een en ander dient als inspiratiebron voor meubelwinkels en projectinrichters en laat in de vorm van een conceptstore-formule zien welke producten zich thematisch laten combineren. In de hallen 7 en 13 zijn ‘Mood Spaces’ te vinden voor respectievelijk het residentiële segment
en voor de projectensector.

De eveneens nieuwe ‘Material Selections' bieden aan de volledige doelgroep van de beurs een overzicht van de belangrijkste toepassings- en trendthema's. De materiaalkeuzes voor wand- en vloerbekleding volgen thema's als gezond wonen, recycling, hygiëne en gezondheid, outdoor, akoestiek en kleur. Een aanvulling op het aanbod van Domotex zijn voorts afwerkingsproducten voor binnen zoals wand- en akoestische panelen en behang. Voor aanbieders en afnemers van dergelijke producten biedt de ‘Wallroom' in hal 13 een centraal ontmoetingspunt. Verder is de ‘Retailers' Lounge’ opgezet als een nieuw trefpunt voor bezoekende winkeliers, een soort salon die is geïntegreerd in de genoemde ‘Mood Spaces’.

Het beursonderdeel ‘FloorTec' met toepassings- en installatietechniek blijft de blik richten op praktische kennis, nieuwe technologieën, gereedschappen en materialen. Hier biedt de nieuwe ‘Craft Attack Guide’ een helder overzicht van het beschikbare assortiment en van demonstraties aan vakmensen. Het internationale team van het Workcamp Parquet zal drie dagen lang (13, 14 en 15 januari) paraat zijn in hal 12 met diverse live-demonstraties. Nieuw bij de vertrouwde Carpet Design Awards tenslotte is dat nu ook vloerkleedontwerpen van niet-exposanten mee mogen doen.

Handgemaakte tapijten worden de komende editie gepresenteerd in de hallen 2 t/m 4, machinaal vervaardigde geweven tapijten in de hallen 5 t/m 7. De hallen 2 t/m 7 vallen zo onder het label ‘Carpets & Rugs’. Producten en praktische oplossingen uit de toepassings- en installatietechniek staan in hal 12, met een verbinding naar de textiele vloerbedekkingen in hal 11 en de harde en elastische vloeren in hal 13. Het aanbod hier omvat ook de nodige ‘wandoplossingen’ van de exposanten. De hallen 11 t/m 13 vormen zodoende ‘Floor & Wall’.

Domotex 2022 vindt van donderdag 13 t/m zondag 16 januari plaats als hybride evenement, met tal van digitale opties voor exposanten en bezoekers die er om wat voor reden dan ook niet live bij kunnen zijn.

(Vloerenplein, 28-07-2021)

Extra dessins voor Interfloor Dynamic Stone

Dynamic Stone in een alloverDynamic Stone in een allover dessin.
Dynamic Stone in een betonDynamic Stone in een
beton-tegeldessin.

Interfloor heeft zijn collectie Dynamic Stone, naadloze pvc-vloeren op vierhonderd centimeter breed, aangevuld met actuele kleuren van het populaire allover betondessin en met ‘imposante’ XL-tegels in betonlook van vijftig bij vijftig centimeter. De vloeren hebben een gedetailleerde, natuurgetrouwe uitstraling zonder zichtbare patroonherhaling dankzij de ‘Digital Print Technology’, waarbij het dessin, met inbegrip van de voegen, voelbaar is.

Met zijn viertal markante pvc-steendessins biedt Dynamic Stone mogelijkheden voor tal van interieurs. Het allover dessin in zes kleuren (de 400-serie) is breed toepasbaar. Behalve in natuurlijke grijstinten, is deze beschikbaar in een realistische koperkleur, die wat de leverancier betreft een heuse blikvanger mag heten, zeker in combinatie met natuurlijke materialen als hout, leder en natuursteen. Het trendy XL-tegeldessin (800-serie) leent zich volgens Interfloor niet alleen voor extra grote ruimtes, maar kan ook kleinere ruimtes een bijzondere aanblik geven, mits correct verwerkt. Het ontwerp komt goed tot zijn recht in projecten als aula’s, ontvangsthallen, restaurants of theaters.

De bestaande set ‘19-05’ bestaat uit een ‘chique’ halfsteens dessin van rustieke beton-marmer tegels (600-serie) met een bijzonder formaat van vijftig bij vijfentwintig centimeter. Het als ‘eigenzinnig’ getypeerde kiezeldessin (200-serie) haakt in op de ecostijl en zal de aandacht trekken in onder meer een trendy interieur, zowel particulier als in de projectsector.

De Dynamic Stone is geschikt voor intensief woongebruik, normaal projectgebruik en licht industrieel gebruik. Ook deze Dynamic-kwaliteit is uitgerust met de duurzame Black Tex Backing, door Interfloor gedecideerd aangeduid als “de enige échte in zijn soort”. De compacte zwarte backing is dankzij de dubbele wapening in hoge mate stabiel en vormvast. De vloer is tot veertig vierkante meter los te leggen. Bovendien zorgt de egaliserende werking van de rug, met zijn hoge weerstand tegen indrukken van onderaf, ervoor dat bij lichte oneffenheden van de vloer geen voorbereidingen nodig zijn. Dynamic Stone wordt gebracht als een kindvriendelijke en huisdiervriendelijke vloer die bestand is tegen water, voorts slipbestendig is, comfortabel om op te lopen, warmte isolerend en akoestiek verbeterend.

(Vloerenplein, 26-07-2021)

Elf INTR. Points voor klanten Uzin Utz

René ter Borg van INTR. DelftRené ter Borg van INTR. Delft (links), met Ron Molenaar en Max Schoenmakers, technisch commercieel adviseurs UZIN.
Ter Borg met Sander ClijsenTer Borg met Sander Clijsen, technisch commercieel adviseur Pallmann.

Uzin Utz Nederland laat weten dat de producten van zijn merken UZIN, Pallmann en Wolff vanaf nu ook zijn af te halen bij het elftal verspreid over het land gelegen INTR. Points. De in het Twentse Haaksbergen gevestigde leverancier brengt in herinnering het huidige INTR. (de krachtenbundeling van de groothandels Forinn en Bosgoed) te hebben overgenomen omdat hij in het westen nog een aantal distributiepunten tekort kwam. Met het idee om vervolgens vanuit een gezamenlijke filosofie projectinrichters, parketteurs en tevens zzp’ers in het gehele land te bedienen. Bovendien is de afgelopen maanden werk gemaakt van een naar eigen zeggen onderscheidende formule, een nieuwe dienstverlening, waarin naast verkoop ook kennisdeling en ondersteuning centraal staan.

Met de opening van de vestigingen in Leek en Delft beschikt de groothandel over elf INTR. Points, waar zijn klanten en die van Uzin Utz Nederland onder meer producten van genoemde merken kunnen bekijken en afhalen, maar ook uitgebreid advies kunnen inwinnen over applicatie, droogtijden en meer. “Alle hardlopers liggen standaard op voorraad,” weet Max Schoenmakers, technisch commercieel adviseur bij UZIN en Wolff. “Datzelfde geldt voor de gereedschappen die je nodig hebt om bijvoorbeeld vloeren te leggen, af te werken of te onderhouden. Wanneer klanten een product zijn vergeten te bestellen of tekort komen, dan kunnen zij deze, na contact te hebben gehad met Uzin Utz, afhalen bij een INTR. Point in de buurt. Hierdoor lopen projecten geen vertraging meer op.” Schoenmakers belooft voorts zijn klanten te kunnen ‘ontzorgen' door in één verkoop alle aanverwante producten te leveren, zoals gordijnrails, stripjes of ondervloeren.

Voor maatwerkproducten geldt dat deze binnen vierentwintig uur op het gewenste INTR. Point zijn te leveren. In de toekomst is het bovendien mogelijk om bestellingen te plaatsen via de webshop van Uzin Utz Nederland en direct af te halen bij een filiaal in de buurt. “Het voordeel voor klanten is vooral dat zij hun producten kunnen afhalen op het moment dat het hén uitkomt, zoals aan het begin van de werkdag. Omdat alle producten verwarmd worden opgeslagen, kunnen zij direct worden verwerkt,” benadrukt Sander Clijsen, technisch commercieel adviseur bij Pallmann. Alle vestigingsmanagers worden door Uzin Utz Nederland opgeleid en beschikken volgens Clijsen over uitgebreide product- en toepassingskennis. Zonodig wordt de klant voor lastige vragen doorgeschakeld naar de buitendienstmedewerkers van UZIN, Pallmann of Wolff.

Clijsen veronderstelt dat de samenwerking ook kansen biedt om in contact te komen met bijvoorbeeld zzp’ers in de parketbranche. “Op dit moment bestaat ons klantenbestand voornamelijk uit projectinrichters en parketteurs met een showroom, waar we vrij binnen kunnen lopen en producten fysiek kunnen tonen. Op de zelfstandige parketteurs hebben we nog weinig grip.” De technisch commercieel adviseur van Pallmann voorziet dat de INTR. Points hierin verandering zullen brengen, mede vanwege de toegevoegde waarde van de showrooms die in iedere vestiging worden ingericht, met ter inspiratie onder meer producten van UZIN, Pallmann en Wolff. “Onze klanten kunnen in de nieuwe showrooms met hun (particuliere) klant de producten fysiek bekijken, dat is een groot voordeel.” Inmiddels zijn de nieuwe showrooms ingericht op de INTR.-vestigingen in Zwolle, Hengelo, Den Bosch, Leek en Delft. De andere vestigingen volgen.

De nieuwe vestiging in Delft, geleid door de vakman René ter Borg, zal overigens fungeren als een soort proeftuin om te zien wat zoal mogelijk is met de nieuwe vorm van dienstverlening. Ter Borg hoopt in ieder geval om, zodra het weer mogelijk is, regelmatig cursussen te geven in de verwerking van de diverse vloer- en raamafwerkingsproducten en heeft daarnaast diverse gereedschapsdemonstraties van bijvoorbeeld de gereedschappen van Wolff op de planning staan. “We zijn geen sec afhaalpunt, maar een servicepunt waar tal van aanvullende diensten worden geleverd en waar zowel projectinrichters, parketteurs als zzp’ers de vruchten van zullen plukken,” zo besluit hij.

(Vloerenplein, 23-07-2021)

Impress Surfaces sluit zich aan bij EPLF

eplf logo nieuwDe vereniging van Europese producenten van laminaatvloeren (EPLF) mag een nieuw lid bijschrijven, de allereerste dit jaar. Toegetreden als geassocieerd lid is Impress Surfaces, een wereldwijde groep van bedrijven die zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van trendy decoratieve oppervlakken voor de op hout gebaseerde paneel-, meubel- en vloerenindustrie en voor modern interieurdesign.

Het productportfolio van de totaalaanbieder omvat decorpapier, afwerkfolies, geïmpregneerd papier, additieven en decordrukinkten. Max von Tippelskirch (Swiss Krono), voorzitter van de EPLF, verklaart: “Impress loopt als specialist voor decoratieve oppervlakken voorop bij het spotten van trends voor de vloerenindustrie; wij van de EPLF zijn verheugd om van hun inzichten te leren.”

(Vloerenplein, 23-07-2021)

Tarkett ziet herstel omzet en duurdere inkoop

Projecttoepassing iD MixonomiProjecttoepassing van de ‘creatieve’ PVC-strokencollectie iD Mixonomi.Tarkett rapporteert een omzetstijging van ruim 12 procent in het voorbije tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer weerspiegelt een autonome groei van ruim 16 procent, maar ook enkele nadelig uitpakkende wisselkoerseffecten. De omzet ligt een niveau van 702 miljoen euro. De handel herstelde zich stevig van het dieptepunt dat het vloerenconcern in het tweede kwartaal van 2020 bereikte als gevolg van destijds de pandemie en lockdowns. Het herstel wordt naar eigen zeggen aangedreven door een dynamische vraag naar residentiële vloerproducten in de belangrijkste verkoopregio’s en door een wat trager herstel in de commerciële sector.

Achterblijvende investeringen hebben nog steeds een dempende invloed op het activiteitenniveau op kantoor en in de hospitality. Ook de sportdivisie heeft last van het optuigen van minder nieuwe projecten vanwege de pandemie. De verkoopregio EMEA (met inbegrip van Europa) komt tot een omzet van nagenoeg 225 miljoen euro, een organische stijging van liefst 25 procent.

De aangepaste ebitda in het tweede kwartaal bedraagt bijna 79 miljoen euro, ofwel een marge van 11,2 procent op de omzet vergeleken met respectievelijk 64 miljoen en 10,2 procent in het tweede kwartaal van 2020. De verbetering weerspiegelt de geboekte organische groei in combinatie met kostenbesparingen. De in de loop van het tweede kwartaal versnellende inflatie in grondstoffen en vervoer hebben de toename van de winstgevendheid echter afgeremd, wat gedeeltelijk weer gladgestreken kon worden door het verhogen van de verkoopprijzen.

Over het eerste halfjaar boekt het concern een omzet van 1261 miljoen euro, een stijging van 2 procent zoals het in de boeken komt en ruim 6 procent organisch in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (met toen een organische krimp van tegen de 13 procent). Na een ‘uitdagend’ eerste kwartaal zijn de organische omzetten in het tweede kwartaal weer aangedikt dankzij bovengenoemde redenen. De aangepaste ebitda in het halfjaar bedraagt bijna 113 miljoen euro, vergeleken met bijna 107 miljoen vorig jaar en komt uit op 8,9 procent van de netto-omzet vergeleken met 8,6 procent een jaar terug.

Hoewel Tarkett vaststelt dat sprake is van een opeenvolgende verbetering van de organische groei in het tweede kwartaal als gevolg van een gunstige vergelijkingsbasis in het coronajaar 2020, ligt de omzet nog steeds ruim 7 procent onder het niveau van 2019. Tarkett schat verder in dat de nadelige uitwerking van duurdere grondstofprijzen en vrachtkosten dit boekjaar op 130 miljoen euro zal uitkomen, waar in april nog werd uitgegaan van een impact van 100 miljoen. De groep plant in het tweede halfjaar dan ook extra verkoopprijsverhogingen in. De volledige rapportage over het eerste halfjaar wordt eind volgende week gepubliceerd.

(Vloerenplein, 21-07-2021)

Interfloor brengt Linear Project-SDN

Linear Project SDN Kleur 842Linear Project-SDN (kleur 842) in een projecttoepassing.
Linear Project SDN Kleur 806Linear Project-SDN (kleur 806) thuis in de gang.

Nieuw bij Interfloor is de tapijtcollectie Linear Project-SDN, door de leverancier in Zwartsluis omschreven als een stijlvolle, duurzame en uiterst krachtige vloerbedekking. Kenmerkend voor de eigentijdse nieuwkomer is zijn tweekleurig gelijnde structuur. Dit rechtlijnige effect in combinatie met tal van aansprekende kleurmogelijkheden bieden de nodige creatieve vrijheid. Een smalle ruimte bijvoorbeeld kan een stuk ruimer en breder ogen wanneer deze lussenpool in de breedte wordt gelegd. Het 2×2-draads garen is harmonisch tweekleurig, iedere kleursamenstelling bestaat naast een vaak felle, pakkende kleur uit een neutraliserende greige. Voor een meer neutrale ondergrond kent het palet diverse beiges en greiges.

Linear Project-SDN is geproduceerd met Solution Dyed-garen, waarmee de kwaliteit zich uitblinker mag noemen op het vlak van (project)eigenschappen. Het door en door geverfde garen is in hoge mate kleurvast, UV- en bleekmiddelbestendig. Linear Project-SDN is van zichzelf vlekbestendig en vuilafstotend en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Door het ontbreken van kleurverschillen op de naad kunnen bovendien de banen tapijt naast elkaar worden gelegd en is het snijverlies beperkt, wat kosten bespaart. De leverancier belooft dat Linear Project-SDN zijn fraaie uiterlijk ook behoudt bij zwaar projectmatig gebruik, waar ernstige vlekken met een agressief reinigingsmiddel als een chlooroplossing kunnen worden verwijderd. De toepassing (volgens gebruiksclassificatie 33 en 23) is intensief project- en woongebruik, zoals kantoortuinen, scholen, restaurants en druk belopen lobby’s.

(Vloerenplein, 19-07-2021)

Cotap introduceert Supreme Tex Back-collectie

Supreme beton 5703Supreme ‘beton’.
Supreme rustiek eiken 5806Supreme ‘rustiek eiken’.

De Supreme-vinylcollectie van Cotap is uitgebreid met liefst vier nieuwe kwaliteiten die samen de Supreme Tex Back-collectie vormen. De kwaliteiten zijn een toevoeging op de bestaande collectie, maar hebben ook een ‘unieke’ eigenschap. De backing is namelijk voor 95 procent gemaakt van gerecyclede petflessen. Van vier gerecyclede petflessen kan al een vierkante meter textielrug worden gemaakt. De kwaliteiten kunnen vervolgens zelf ook weer volledig worden gerecycled via een ‘second life’-programma. Het gerecyclede materiaal wordt onder andere gebruikt voor de backing van industriële vloeren. Met recht een duurzame vloer dus, zo concludeert de vloerengroothandel.

De Supreme Tex Back voelt warm en comfortabel aan en is uiterst snel te installeren. De vloer hoeft immers niet verlijmd te worden (tot 35 vierkante meter) waardoor er flink wat op tijd en kosten wordt bespaard. De kwaliteiten zijn voorzien van een bijzondere Tex Back-rug. De rug is niet alleen heel sterk, maar heeft ook een egaliserende en warmte-isolerende werking en reduceert contactgeluid tot wel 14dB.

De Supreme Tex Back-collectie bestaat uit een beton-, een select eiken- en een rustiek eiken-dessin. Met een toplaag van 0,50 millimeter en een totale dikte van 2,70 millimeter hebben de kwaliteiten een volgens Cotap enorm sterk karakter. “Geen wonder dat de Supreme Tex Back geschikt is voor projecten en intensief huishoudelijk gebruik in alle ruimtes in huis. Met een rijk kleurenpalet van meer dan 22 trendy dessins is er voor iedere woonstijl een passende vloer,” besluit Cotap.

(Vloerenplein, 16-07-2021)

Opleving Britse tapijtimporten zet door

vk vlagDe invoer van tapijt in het Verenigd Koninkrijk heeft zich flink hersteld in het afgelopen voorjaar. Het totaal over de eerste vijf maanden van 2021 komt voor het eerst dit jaar uit boven de cijfers in dezelfde periode van het vergelijkingsjaar 2019. De twee belangrijkste leveringslanden Nederland en België profiteren evenzo van de opleving van de vraag naar tapijt van de Britten en presteren inmiddels weer rond het niveau van twee jaar terug.

Volgens officiële douanegegevens bedroeg de waarde van de import omgerekend 444 miljoen euro in de periode tot en met mei, tegenover nog 434 miljoen in 2019. In het afwijkende coronajaar 2020 kwam een bedrag van 289 miljoen op de teller. Uit de circa 10 miljoen euro meer tapijtinvoer in 2021 ten opzichte van 2019, nemen vooral Turkije en in mindere mate India overigens een flinke hap. De cijfers voor de verslagmaand mei tonen een toename van de importwaarde van tapijt van inmiddels 10 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2019.

(Vloerenplein, 16-07-2021)

Design District 2021 belooft veel nieuws

Design District 2019 sfeerbeeldSfeerbeeld van de editie 2019.
(foto: organisatie)
Organisator Puur Design Producties laat weten een vliegende start te hebben gemaakt met de verkoop van standruimten voor Design District 2021, het evenement waar de interieurbranche gewoonlijk inspiratie komt tanken. De lijst met deelnemers op www.designdistrict.nl telt per heden al zo’n 130 merken op het gebied van interieurdesign, daaronder trouwe deelnemers naast een aantal nieuwe partijen. Op vloerengebied hebben de exposanten DB2 Premium Flooring, Jabo, Kvadrat, Momo Rugs, Plancker (historisch hout voor o.a. vloeren), Therdex en Van Besouw inmiddels ingetekend.

“Doordat er nauwelijks beurzen hebben plaatsgevonden de afgelopen tijd, zal er meer nieuws te zien zijn dan ooit te voren op Design District!” zo klinkt het opgewekt in de jongste nieuwsbrief van de beurs. Het evenement staat gepland van 3 t/m 5 november in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek, die overigens voorzien is van een extra parkeerterrein tegenover de hoofdingang en binnen de hallen een opfrisbeurt heeft gegeven.

“Wij hopen natuurlijk dat in het najaar de coronamaatregelen achter ons liggen, maar op dit moment is dat nog niet duidelijk,” zo vervolgt de organisatie. “Belangrijk is dat deelnemers en bezoekers elkaar tijdens Design District op een veilige en ontspannen manier kunnen ontmoeten. We zorgen in ieder geval voor een ruime entree en doorgangen, online registratie vooraf en goede hygiënemaatregelen.” Begin september opent de registratie voor een toegangsticket.

(Vloerenplein, 16-07-2021)

Duitsers veel loyaler aan parket dan tapijt

Duitsers blijven trouw aan hun laminaat- en parketvloeren, maar textiele vloerbedekkingen lopen het gevaar de dupe te worden van alternatieven op de markt. Wie in Duitsland textiele vloerbedekking in huis heeft, blijkt heel vaak te flirten met andere opties. In totaal zegt bijna een op de twee (45,7 procent) bereid te zijn te kiezen voor een andere vloerbedekking ter vervanging van het tapijt. Bij laminaat- en parketvloeren is de situatie volledig anders, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Interconnection Consulting.

Duitse vloerenmarkt gedomineerdDuitse vloerenmarkt gedomineerd door koopjesjagers en hogeprijs-kopers. De bereidheid om tapijt te vervangen voor een andere vloerensoort is relatief hoog.

Aan de hand van een enquête zijn in Duitsland duizend huiseigenaren (van appartement of woning) ondervraagd. Volgens het onderzoek is slechts ongeveer een op de vier bereid zijn laminaat- of parketvloer te vervangen. De laagste veranderingsbereidheid is in het segment keramiek en tegels met slechts ongeveer 20 procent.

Afhankelijk van het gebruik van de ruimte worden steeds meer verschillende vloerbedekkingen gebruikt. Met een aandeel van 85,7 procent is keramiek/tegels het meest gebruikte vloerbedekkingssegment in Duitsland. Dit is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan het feit dat keramiek/tegels veruit het meest worden toegepast in de keuken, badkamer en hal. In de woonkamer domineert parket/houten vloerbedekking met een aandeel van ongeveer een derde (31,1 procent). Ook de veranderingsbereidheid is beperkt en ligt rond de 20 procent. “De belangrijkste reden voor huiseigenaren om hun parket niet te vervangen, is het hoogwaardige materiaal van hun vloerbedekking,” zo verklaart Dr. Frederik Lehner, algemeen directeur van Interconnection Consulting.

Laminaat is de meest gebruikte vloerbedekking in de studeerkamer, slaapkamer en kinderkamer. Wat het imago van laminaatvloeren betreft, wordt volgens Interconnection Consulting aangetoond dat ‘moderniteit’ en ‘duurzaamheid’ ook vandaag de dag nog steeds een contrasterend paar kunnen vormen. Zo wordt laminaat door de ondervraagden als ‘modern’ beschouwd, maar niet bepaald ‘duurzaam’. In totaal gebruikt meer dan 60 procent van de huiseigenaren laminaat als vloerbedekking.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat twee volslagen tegengestelde groepen kopers bij onze oosterburen domineren met een totaal aandeel van ruim 50 procent. Aan de ene kant zijn er de koopjesjagers, die tot kopen kunnen worden aangezet middels kortingen en goedkope prijzen, en aan de andere kant de hogeprijs-kopers, die in het geheel geen goedkope prijzen wensen, maar aangetrokken worden door kwaliteitscriteria (innovatie, haptiek, enzovoorts) en wat wordt aangeduid als een voortreffelijke winkelervaring. Het aanspreken van de markt als geheel is voor veel fabrikanten dan ook onmogelijk, zo stelt het onderzoeksbureau vast. “Normaal gesproken zijn merken die een goed product hebben voor hogeprijs-kopers ook sterk in dergelijke markten, maar dat is in deze markt niet het geval. De merkbekendheid is uitzonderlijk laag en het potentieel van merken wordt nauwelijks benut,” zo weet Lehner. Merkkopers vormen derhalve het kleinste koperssegment met 13,5 procent.

Wanneer de aankoop van een vloerbedekking in gang is gezet, zoeken Duitsers vooral informatie op de websites van de fabrikanten (52,3 procent). Daarna volgen offline media zoals brochures van fabrikanten en van winkeliers. Maar ook sociale media worden steeds belangrijker. Van degenen die deze gebruiken, beschouwen kopers Facebook als de belangrijkste informatiebron. Het aantal gebruikers is met 11 procent echter nog te overzien, zo besluiten de onderzoekers.

(Vloerenplein, 14-07-2021)

EPLF-leden herkiezen hun raad van bestuur

Max von TippelskirchEPLF-voorzitter Max von Tippelskirch. (foto: EPLF)De leden van de vereniging van Europese producenten van laminaatvloeren (EPLF) hebben op hun recent gehouden algemene vergadering Max von Tippelskirch (Swiss Krono), Ruben Desmet (Unilin) en Eberhard Herrmann (Classen) herkozen voor een nieuwe termijn van twee jaar in de raad van bestuur. Evenzo is Georg Kruse (Windmöller) herbenoemd als auditor.

Voorzitter Max von Tippelskirch verklaart onder andere dat het bestuur de EPLF graag ondersteunt bij haar betrokkenheid bij het CISUFLO-project, zodat de circulariteit van vloerproducten verder kan worden verbeterd. Ruben Desmet stelt ernaar te streven om nog meer bedrijven aan te moedigen om lid te worden van de vereniging. Eberhard Herrmann zegt op zijn beurt dat de leiding zich blijft inzetten voor zaken als innovatie, kwaliteit en de duurzaamheid van laminaatvloerproducten.

(Vloerenplein, 12-07-2021)

Quick-Step Alpha Vinyl Team in het peloton

Na de recente aankondiging dat Quick-Step zijn samenwerking met de Belgische wielerploeg van Patrick Lefevere met nog eens zes jaar verlengt, komt de trouwe sponsor nu met het bericht dat zijn collectie Alpha Vinyl-vloeren per 2022 aan de naam van het team zal worden gekoppeld. Volgend seizoen zal de ploeg (momenteel Deceuninck-Quick-Step) officieel Quick-Step Alpha Vinyl Pro Cycling Team heten.

Deceuninck Quick Step jpgTeam Deceuninck-Quick-Step in actie. (foto: Unilin)

“Quick-Step wordt natuurlijk vooral geassocieerd met laminaatvloeren, maar daarnaast bieden we nog heel wat andere producten aan, waaronder hoogwaardige vinylvloeren. De vraag naar vinylvloeren zit in de lift, en net als de markt voor laminaatvloeren wil Quick-Step ook deze markt domineren,” zo luidt de toelichting van Ruben Desmet, President Unilin Flooring. “Quick-Step Alpha Vinyl-vloeren zijn harde, 100 procent waterdichte, ultrasterke vinylvloeren. Ze zijn nauwelijks te onderscheiden van hout of echte steen en kunnen zowel op een vlakke als op een vrij oneffen ondergrond worden geplaatst.”

(Vloerenplein, 12-07-2021)

INretail: Winkels binnenstad lopen omzet mis

inretail logoINretail meldt dat de omzet van veel winkels in de binnensteden na 26 weken gemiddeld nog de helft achterloopt op dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit een analyse van de binnenstadmonitor van de brancheorganisatie die wekelijks dertien grotere steden monitort qua omzet en bezoekersaantallen. “De variatie in gemiddelde omzetontwikkeling is in de eerste helft van dit jaar heel divers en loopt van 37% in Amsterdam tot 63% in Almere.” INretail roept de overheid op om de economische vitaliteit van centra te bewaken. “Nu maatregelen nemen, voorkomt later een hoop ellende.”

INretail merkt verder op dat toen de coronamaatregelen voor winkels grotendeels werden opgeheven de omzetten aantrokken, maar dat desondanks achterblijvende bezoekersaantallen nog steeds invloed hebben op de bestedingen in de binnenstad. “Sinds winkels op 28 april heropenden, werd gemiddeld 69 procent van het aantal binnenstadbezoekers genoteerd dat in 2019 werd geteld.” De 31 procent bezoekers die nog ontbreken zijn volgens INretail hard nodig om als centrum met winkels op een gezonde manier te kunnen functioneren. Volgens INretail moeten veel winkelgebieden compacter worden, leegstand moet worden aangepakt en er zijn investeringen nodig om de aantrekkingskracht te versterken. INretail roept gemeenten op hiervoor samen met lokale partners en ondernemers goede plannen te maken. Het kabinet heeft 100 miljoen euro gereserveerd om winkelgebieden te verbeteren en leegstand aan te pakken. INretail stimuleert gemeenten en private partijen om projecten in te dienen bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die deze week de contouren van de regeling ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’ heeft gepubliceerd. INretail kan bij het opstellen van projectplannen hulp bieden via het kennisplatform ‘De Nieuwe Winkelstraat’. “Daarnaast blijft het cruciaal dat ook het nieuwe kabinet komende jaren op landelijk niveau aandacht heeft voor de economische vitaliteit van winkelgebieden. Daarover willen we straks lezen in het regeerakkoord,” stelt INretail resoluut.

(Vloerenplein, 09-07-2021)

Decokay brengt ruim aanbod waaronder COREtec

Interieur van een vestiging van DecokayInterieur van een vestiging van Decokay met een inkijk in het ruime aanbod met in het midden de presentatie van COREtec® (Foto: Decokay)Decokay beschikt als franchise organisatie inmiddels over 44 winkels verspreid over heel Nederland. “Decokay is een interieuradvies winkel waar je de betere merken voor je woning vindt,” aldus Decokay in een persbericht. “Service en advies met een persoonlijke touch staan hoog in het vaandel. Je kunt bij Decokay terecht met alle vragen en wensen over vloeren, behang, gordijnen, de beste verfmerken en raambekleding.” Om de klanten zo goed mogelijk te bedienen houdt men bij Decokay zijn kennis graag up-to-date. “Dat betekent een continue zoektocht naar de nieuwste trends, de beste merken, nieuw interieur design en alles wat daarmee samenhangt. High-end behang, chique raambekleding, luxe tapijt, de betere verfmerken en bekende designmerken harde vloeren.” Decokay voert naar eigen zeggen alleen topmerken. “Zoals de duurzame, gerecyclede COREtec PVC-vloeren. Deze vloeren zijn een goed alternatief voor een houten of stenen vloer. De voordelen: langere levensduur, krasbestendigheid, watervast, makkelijk te leggen en te combineren met vloerverwarming. In onze uitgebreide showroom vind je alle soorten PVC-vloeren, van tegels tot stroken, van smalle tot brede planken en natuurlijk het trendy visgraatmotief.”

De formule van Decokay is: méér service leveren, beter adviseren en ontzorgen. “Naast ons ruime aanbod en vakkundig personeel beschikken we over een eigen meet- en montageservice en zijn we CBW-erkend. Bij ons vind je alles onder één dak. Zo kun je slagen voor een nieuwe designvloer van laminaat, PVC, tapijt of vinyl, maar je kunt ook komen met de vraag: ‘Ik wil een nieuwe inrichting’. We kijken mee, geven advies, maken een plattegrond of 3D-tekening en komen indien nodig thuis met kleuren en stalen.”

(Vloerenplein, 09-07-2021)

MMFA omarmt Circular Plastics Alliance

mmfa logoDe Multilayer Modular Flooring Association (MMFA) sluit zich aan bij de Circular Plastics Alliance, zo laat de vereniging van fabrikanten van meerlaagse modulaire vloeren weten. Hiermee wil de MMFA haar ambities om de circulariteit van kunststoffen te stimuleren ondersteunen. “De Alliantie wil het gebruik van gerecyclede kunststoffen in nieuwe producten geleidelijk vergroten en de voordelen van gerecyclede kunststoffen binnen Europa promoten. De Alliantie heeft zichzelf verder het ambitieuze doel gesteld dat tegen 2025 jaarlijks minimaal 10 miljoen ton gerecyclede kunststoffen moeten worden gebruikt voor de productie van nieuwe producten.” Matthias Windmöller, voorzitter van de MMFA: “Onze leden zijn belangrijke spelers in de kunststof waardeketen. Zij bekijken reeds of ze de circulariteit van hun producten kunnen vergroten door het ontwerp van producten te onderzoeken en aan te passen om ze beter recyclebaar te maken. We kijken ernaar uit om onze expertise te delen met de Circular Plastics Alliance om hen te ondersteunen bij het bereiken van de doelstelling van 10 miljoen ton gerecyclede kunststoffen.”

De Circular Plastics Alliance bestaat uit private en publieke belanghebbenden in de kunststof waardeketen en beschikt volgens MMFA momenteel over 282 ondertekenaars die de industrie, de academische wereld en de overheid vertegenwoordigen. De Alliantie wordt ondersteund door de Europese Commissie in het kader van de European Plastics Strategy. De MMFA is een organisatie van toonaangevende producenten van meerlaagse modulaire vloeren en beschikt over 28 leden. De Benelux is hierin goed vertegenwoordigd met Aspecta, Beaulieu International Group, Forbo Flooring, IVC Group, Unilin en USFloors International.

(Vloerenplein, 07-07-2021)

F. Ball introduceert nieuwe Stopgap

Stopgap Micro Rapid van FStopgap Micro Rapid van F. Ball.“In het Verenigd Koninkrijk is het nieuwste product van F.Ball een groot succes; het is vanaf vandaag ook verkrijgbaar in Nederland,” aldus Headlam in een nieuwsbrief over de nieuwe Stopgap Micro Rapid van F. Ball. “De Stopgap Micro Rapid is een zeer fijnkorrelig reparatie- en uitvlakmiddel, geformuleerd volgens de laatste ontwikkelingen in cement-technologie. Een uiterst snelle oplossing voor de vloerenstoffeerders voor het afwerken van ondergronden voorafgaande aan het stofferen.” Het product is volgens de leverancier ideaal bij weinig tijd of krappe deadlines en heeft een zeer fijne afwerking. Verder is Stopgap Micro Rapid snelbindend en sneldrogend en is primeren niet nodig. “De gewenste hoeveelheid Micro Rapid mengen met water en ultra dun aanbrengen. Daarna de ‘smart pack’ sluiten tot de volgende keer. De verpakking is na gebruik volledig recyclebaar. Dit is echt een artikel waarvan iedere stoffeerder altijd een zakje bij zich zou moeten hebben,” aldus Headlam tot besluit.

(Vloerenplein, 07-07-2021)

Prijzen vloerbedekking VS verder onder druk

Het wachten op de aanvoer ShanghaiHet wachten op de aanvoer van grondstoffen en producten heeft zich ontpopt tot een continu prijsopdrijvend proces. (Foto: haven Shanghai)In de Verenigde Staten hebben toonaangevende leveranciers zoals Armstrong, Engineered Floors en Mohawk aangekondigd verdere prijsstijgingen te zullen doorvoeren. De prijsstijgingen zijn wederom noodzakelijk vanwege de gestegen grondstofprijzen en de verder toegenomen logistieke en arbeidskosten. De prijsstijgingen variëren ditmaal tussen de 3 tot 10 procent, afhankelijk van leverancier en productgroep (tapijt, elastisch, houtdragend). Dit is alweer de derde prijsverhoging die toonaangevende Amerikaanse aanbieders van vloeren in 2021 doorvoeren. De laatste betrof prijsverhogingen van tussen de 3 tot 9 procent. Het Amerikaanse vaktijdschrift Floor Focus meldt dat de prijsverhogingen begin en half augustus aanstaande zullen worden doorgevoerd.

(Vloerenplein, 05-07-2021)

Carlo Dunnik Sales Manager Export Hamat

Carlo Dunnik HamatCarlo Dunnik. (Foto: Hamat)Vorige week is Carlo Dunnik aan de slag gegaan als Sales Manager Export bij Hamat. Carlo werkt al 22 jaar bij Hamat op de afdeling Sales Support en heeft in al die jaren veel ervaring opgedaan. “Voor veel klanten is Carlo dan ook al een bekende stem en gaat hij, nu het reizen weer mogelijk is, de klanten in Noord-Europa bezoeken,” aldus Hamat in een persbericht. Carlo is verder wereldwijd het aanspreekpunt voor nieuwe accounts en bestaande accounts in Noord-Europa (Scandinavië en de Baltische Staten). Henry Eenkhoorn blijft verantwoordelijk voor de bestaande export accounts wereldwijd, Robert van Dijk voor de accounts in Duitsland en Jan Doornwaard voor de Benelux. De Sales Managers worden ondersteund door het Sales Support team op het hoofdkantoor in Genemuiden. “Door Carlo in zijn loopbaan door te kunnen laten groeien, maakt hij een mooie stap in zijn carrière. En kunnen wij hierdoor onze service verbeteren en nog beter inspelen op de wensen van onze klanten,” aldus Hamat tot besluit.

(Vloerenplein, 05-07-2021)

Balsan opent nieuwe showroom met DB2

Nieuwe showroom BalsanNieuwe showroom van Balsan en DB2 in Eindhoven.Met ingang van 1 juli heeft Balsan, naar eigen zeggen Frankrijks grootste producent in textiele vloerbedekking, een permanente showroom in Nederland geopend samen met haar partner DB2. “In Eindhoven creëerde Balsan samen met DB2 een plek waar de creativiteit van de vloeren spat,” aldus het bedrijf in een persbericht. “Architecten, designers en eindgebruikers kunnen er zich laten inspireren op het hele spectrum van vloerafwerking. Balsan biedt een compleet en hoogwaardig tapijtprogramma met circa tweeduizend producten. Een sterk assortiment in kamerbreed en tegels, met als specialiteiten installaties in kantoren en de hospitality sector.”

Balsan is als tapijtfabrikant al vele jaren een betrouwbare partner op de markt. In Nederland wordt Balsan op de projectmarkt vertegenwoordigd door haar agenten Me Floors en DB2. “Beide agenten hebben een lange staat van dienst en bedienen samen de Nederlandse markt. Me Floors bedient de klanten boven de A12, en DB2 onder deze geografische grens.” Balsan noemt zich een groene producent en specialist in de segmenten office en hospitality. “De inspanningen van zowel Me Floors als DB2 sluiten naadloos aan bij de ambities van Balsan. In de nieuwe showroom ervaren architecten, designers en eindgebruikers de producten van Balsan in real time. De producten van Balsan bieden hoogwaardige functionele en esthetische oplossingen voor elk interieur.” Aangezien de productontwikkeling van Balsan onder andere wordt bepaald door de behoeften van architecten en designers, is de servicegerichte showroom ook een ruimte voor professionele uitwisseling. “Het is een plek om een kopje koffie te pakken met gelijkgestemde creatieven of om te gebruiken als tijdelijke werkruimte,” aldus Balsan. Balsan en DB2 nodigen architecten, designers en eindgebruikers van harte uit om de nieuwe showroom op afspraak te komen bezoeken.

(Vloerenplein, 05-07-2021)

Heditex brengt nieuwe Stone & Rock collectie

De Nieuwe StoneDe nieuwe Stone & Rock collectie van Heditex.Sinds het eerste kwartaal van 2021 is de Bodiax PVC vloeren collectie van Heditex uitgebreid met de nieuwe Stone (Dry-back) & Rock (Hydro-core clic) collectie. Beide collecties hebben 8 dessins met een mooie natuurstenen look, welke geleverd worden in Dry-back (Stone) verlijmbare variant en een Hydro-core clic (Rock) variant met het gepatenteerde Unilin clic profiel.

Tevens is de opbouw van de Hydro-core clic PVC collecties (Thor, Rock en Tuna) geüpgraded. Hierdoor zijn deze collecties volgens Heditex nu zonder ondervloer geschikt voor appartementen (10 dB). Alle collecties van Bodiax worden volgens strenge Europese normen gefabriceerd, zijn Ftalaat-vrij en 100% recyclebaar, zo laat Heditex weten.

(Vloerenplein, 02-07-2021)

Home Depot chartert eigen containerschip

logo home depot 2007Home Depot, één van de grootste doe-het-zelfketens in de VS, gaat voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een eigen containerschip huren om zijn circa 2.200 winkels te voorzien van goederen, voornamelijk uit Azië. Ted Decker, President en Chief Operating Officer Home Depot, kondigt via Amerikaanse media aan dat het schip vanaf juli zal worden gebruikt en alleen goederen, waaronder vloeren, voor Home Depot zal vervoeren. “Het schip zal alleen producten vervoeren die 100 procent voor Home Depot bestemd zijn,” bevestigt Decker in ‘The Insider Voice’. Met deze buitengewone stap speelt de bouwmarktgigant in op de wereldwijde stagnatie van aanvoer en het tekort aan containerruimtes op de vrachtschepen als gevolg van de corona-pandemie. Decker zegt dat het nu gecharterde schip nog maar slechts één voorbeeld is van de ongebruikelijke stappen die het bedrijf neemt om de recente logistieke problemen en daarmee samenhangende stagnatie van de wereldwijde toeleveringsketen het hoofd te bieden.

Shanghai belangrijkeShanghai, belangrijke doorvoerhaven van containers.Ook in de VS gaat men op dit moment tot het uiterste om winkels en distributiecentra te bevoorraden en gelijke tred te houden met de vraag van de consument, terwijl de economie zich herstelt van de pandemie. Logistieke problemen, het ontbreken aan voorraad, lange vertragingen voordat een aankoop arriveert en dientengevolge hogere prijzen zijn de bedrijfstak een doorn in het oog. Home Depot lijkt met de charter (vooralsnog) een oplossing gevonden te hebben. Decker: “Ook Home Depot werd overrompeld toen consumenten tijdens de pandemie zich massaal op renovatie stortten. We hebben vervolgens kwartaal na kwartaal een geweldige omzetgroei laten zien. Covid duurt niet eeuwig, dus houd nu je beste klanten tevreden is het devies,” aldus Decker tot besluit.

(Vloerenplein, 02-07-2021)

Unifloor brengt Heat-Blok® 8 mm

Heatblok 68mmHeat-Blok® van Unifloor.Naast Heat-Blok® 6 mm heeft Unifloor nu ook Heat-Blok® 8 mm ontwikkeld. “Het verschil van 2 millimeter lijkt wellicht gering, maar het is net genoeg om connectoren van elektrische vloerverwarming probleemloos aan elkaar te kunnen koppelen zonder kans op schade,” aldus Unifloor uit Deventer. Heat-Blok® is een isolator voor onder elektrische of infrarood vloerverwarming. “Bovenop de elektrische vloerverwarming komt bijvoorbeeld de Jumpax® Basic of Heat-Pak® ondervloer. Dit is de dunste ondervloer die geschikt is voor elastische vloerbedekking zoals pvc of linoleum.” Belangrijk in deze opbouw is volgens Unifloor dat de warmteweerstand aan de onderzijde circa 2 tot 3 keer zo hoog is als die aan de bovenzijde. “Dat zorgt er voor dat de warmte naar de woonruimte uitstraalt in plaats van naar de onderliggende betonvloer. Dat komt het rendement van de vloerverwarming en het comfort dus enorm ten goede.”

Tevens moet volgens het bedrijf de dikte van de totale opbouw (isolatie, vloerverwarming en vloerafwerking) zo laag mogelijk zijn. “Elektrische vloerverwarming komt veelal bovenop een bestaande zandcement vloer of houten draagvloer. Dergelijke systemen zijn erg populair in verband met de beperkte inbouwhoogte vanwege de bestaande onderdorpels van deuren in appartementen. Heat-Blok® 6 mm heeft een warmteweerstand van 0,17 m².K/W en zorgt voor uitstekende prestaties in combinatie met Jumpax® Basic.” Unifloor introduceert nu met een dikkere variant een warmteweerstand van 0,24 m².K/W. Belangrijkste reden voor de ontwikkeling van deze vloer is de benodigde extra ruimte voor het wegwerken van connectoren van diverse elektrische vloerverwarmingssystemen. “Aangezien de connectoren in de praktijk vaak ca. 6 mm dik te zijn is een dikkere isolatielaag nodig om schade aan de connector te voorkomen indien de vloer wordt belast (bij toepassing van de huidige 6mm variant). Heat-Blok 8mm biedt hierin de oplossing,” aldus Unifloor tot besluit.

(Vloerenplein, 02-07-2021)

Forse uitbreiding Uzin Utz

Gerben Bouwmeester directeur Uzin UtzGerben Bouwmeester: “Deze uitbreiding zal een forse groei betekenen in de volumes die wij produceren, dus is er volop werkgelegenheid op korte en lange termijn.”Uzin Utz bereidt zich voor op een forse uitbreiding van de productie- en opslagcapaciteit op het Haaksbergse industrieterrein ‘Stepelerveld’, zo laat het bedrijf vandaag in een persbericht weten. De uitbreiding van de interne productiecapaciteit om ‘de innovatieve lijmen van de toekomst’ te kunnen produceren is volgens het bedrijf uit Haaksbergen eind 2021 afgerond. Na de zomer wordt begonnen met de bouw van een extra magazijn en expeditieruimte. “In totaal krijgt Uzin Utz hiermee 1.500 extra palletplaatsen en een hypermodern magazijn.” In een volgende fase zal er naast de huidige fabriek een nieuwe poederfabriek en logistiek centrum voor Noord-Europa worden gebouwd. Deze zullen naar verwachting eind 2024 in gebruik worden genomen.

“Met de uitbreiding van de productie met innovatieve en veel gezondere STP-lijmen voor de merken UZIN en Pallmann en de daarbij behorende extra opslag- en expeditieruimte, zetten wij in Haaksbergen een belangrijke eerste stap om dichter bij onze klanten te produceren,” vertelt Gerben Bouwmeester, Directeur Uzin Utz Nederland. “Dit is niet alleen duurzamer, maar biedt onze afnemers in Nederland, Noord- en Oost-Duitsland, België en Scandinavië ook meer zekerheid.” De uitbreiding moet Uzin Utz Nederland in staat stellen om alle soorten vloeibare lijmen in Haaksbergen te produceren. In de volgende fase waarin o.a. een poederfabriek wordt gebouwd voor de productie van egalisatie en tegellijm, wordt het bedrijf naar eigen zeggen een volwaardige ‘back-up locatie’ voor de Uzin Utz Group. Bouwmeester: “Deze uitbreiding zal een forse groei betekenen in de volumes die wij produceren, dus is er volop werkgelegenheid op korte en lange termijn. Het nieuwe magazijn met 1.500 palletplaatsen zullen wij in het voorjaar van 2022 in gebruik kunnen nemen. Voor de uitgebreide expeditieruimte en het nieuwe 12 meter hoge magazijn zullen wij zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame materialen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het nieuwe magazijn en expeditieruimte naadloos aansluiten op de uitstraling van onze ‘groene’ fabriek.”

(Vloerenplein, 02-07-2021)

Forse omzetgroei non-foodwinkels

De verzamelde detailhandel heeft in mei bijna 10 procent meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar, zo meldt het CBS vandaag. Eenzelfde stijging behaalde de detailhandel afgelopen april. In vergelijking met mei 2019, pre-Corona dus, lag de omzet van de gehele sector in mei 2021 19,2 procent hoger. De omzet van de non-foodsector groeide met 15,8 procent, terwijl daarentegen de omzet van de foodsector volgens het CBS met 0,9 procent kromp. Ten opzichte van mei 2019 lag de omzet van non-foodwinkels in mei 2021 ruim 17 procent hoger.

omzet deelbranches detai

De omzet van de winkels in meubels en woninginrichting was in mei 2021 hoger dan een jaar eerder. De omzettoename bedroeg 16,8 procent. De winkels in doe-het-zelf, keukens en vloeren (parket, laminaat en kurk) plusten met 2 procent in vergelijking met vorig jaar. Deze bescheiden plus is waarschijnlijk te verklaren uit de grote omzetplus die deze winkels vorig jaar mei realiseerden.

Uitschieters in mei zijn de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren, die hiermee volgens het CBS voor de derde maand achter elkaar meer omgezet hebben dan een jaar eerder. De omzet van de kleding- en schoenenwinkels was in mei 2021 ook hoger dan in mei 2019.

De door de detailhandel behaalde online omzet was in mei 16 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

(Vloerenplein, 30-06-2021)

Tarkett brengt Supernature PVC-collectie

Tarkett Supernature Patina ConcreteTarkett Supernature Patina Concrete Dark Grey PVC vloer.Deze maand brengt Tarkett de Supernature PVC-collectie onder de aandacht. Door het gebruik van een hoogwaardige digitale printtechniek zijn de dessins van de Supernature PVC-vloeren volgens Tarkett een exacte kopie van het natuurlijke materiaal. “Digitale dessins worden rechtstreeks gescand vanaf het origineel in hout of steen waardoor de meest subtiele details van hout en steen zichtbaar worden. Deze digitale dessins van 12 vierkante meter bieden unieke planken of tegels zonder patroonherhaling. De printtechniek zorgt samen met de matte TEKTANIUM™ toplaag voor een natuurgetrouwe vloer.”

“De Supernature PVC-collectie is ftalaatvrij, bevat geen schadelijke weekmakers, wordt in eigen productie in Europa gemaakt en heeft een extreem lage VOS-uitstoot (Vluchtige Organische Stoffen).” Tarkett houdt naar eigen zeggen bij het ontwerpen van haar producten al rekening met recycling. Voor de Supernature Solid Rigid Click PVC-vloeren, die zonder verlijming worden geïnstalleerd, geldt dat ze na gebruik geretourneerd kunnen worden. Via het Tarkett ReStart® programma zijn ze 100% recyclebaar en geschikt voor terugname als grondstof voor nieuwe PVC vloeren.

Bijkomend voordeel is volgens Tarkett dat de Supernature PVC-collectie een ideale vloer is voor vloerverwarming, vloerkoeling en zelfs geschikt is voor traprenovatie. In aanvulling op de houtstructuren en kleuren in de Supernature PVC-vloerencollectie is er ook een ruime keuze in betonlook en steenstructuren in smaakvolle grijstinten. Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk. “De Fibra, Rock en Patina Concrete dessins in XXL-tegels zijn mooi met de houtlook planken of visgraatpatronen te combineren,” aldus Tarkett in een persbericht.

(Vloerenplein, 30-06-2021)

Hoge gunfactor voor ‘intiem’ Surfaces

surface tise rSurfaces, de toonaangevende vakbeurs op het gebied van vloeren, valt onder het Amerikaanse vakevenement 'The International Surface Event' (TISE) en wordt gelijktijdig met StonExpo/Marmomac en TileExpo in Las Vegas gehouden. Het is naar eigen zeggen de grootste vakbeurs in de Verenigde Staten op het gebied van vloeren met een uitgebreid en divers aanbod. De start van de beurs stond aanvankelijk gepland op 26 januari 2021, maar was vanwege COVID-19 verplaatst naar half juni 2021. Plaats van handeling was zoals altijd het Mandalay Bay Conventie Centrum in Las Vegas. De beurs is interessant als graadmeter voor de beurzen op het gebied van vloerbedekking die de komende maanden nog moeten plaatsvinden.

Eind vorige week maakte de organisatie van TISE de eerste balans op van deze bijzondere editie. Het aantal 190 exposerende merken was beduidend lager dan de 800 van 2019, en ook het bezoekersaantal was zichtbaar bescheiden (de officiële cijfers daarvan ontbreken vooralsnog). Maar Surfaces bleek te kunnen rekenen op een hoge gunfactor van zowel exposanten als bezoekers, en veel steun vanuit de branche. “We zijn blij dat TISE nu door is gegaan, ‘all credits’ en hulde voor de organisatie. We moeten de industrie steunen, en dit is de manier om die steun te geven. Door als exposant op de beurs te staan en door als bezoeker een kijkje te komen nemen,” stelt Jon Namba van FCI Magazine in een Amerikaans onderonsje met Floor Trends. “Het is belangrijk om na alle COVID-19 perikelen weer een gevoel van ‘normaal’ te krijgen, hoewel het niet meer ‘het normaal’ zal zijn zoals we gewend waren. Maar het is in ieder geval een start. Ik was eerst pessimistisch, maar moet nu toegeven dat ik de ‘traffic’ op de beurs erg sterk vond.” Exposant Bergerson: “Het is lastig om hier te staan, maar het was nog lastiger geweest hier niet te staan. We ontmoeten hier vrienden die we al ons hele leven kennen. We komen graag bij elkaar. Op een beurs bouw je extreem goede relaties op.” Jon Namba: “Toegegeven, alles is wat kleiner en wat minder, maar we zijn zo blij dat we er zijn.” Scott Humphrey, CEO van de World Floor Covering Association: “Een pluim voor voor het officieel openstellen van onze branche! Ik kan niet wachten om te zien wat er in 2022 in het verschiet ligt!” The International Surface Event 2022 staat gepland voor 1 tot en met 3 februari volgend jaar en bestaat wederom uit een fysiek en virtueel component.

(Vloerenplein, 28-06-2021)

Oud-directeur Peitsman Jan Blok overleden

Jan Blok Foto Peitsman 1Oud-directeur/eigenaar Jan Blok (Foto: Peitsman).Peitsman maakt melding van het overlijden van oud-directeur/eigenaar Jan Blok: “Ons bereikte het droevige bericht dat onze oud-directeur/eigenaar Jan Blok op 74-jarige leeftijd is overleden. Samen met zijn broer Walter volgde hij in 1982 zijn vader op als eigenaar van Peitsman. Het bedrijf kende mede onder zijn leiding een periode van groei met de opening van diverse filialen door het hele land. Mede door Jan is Peitsman uitgegroeid tot het bedrijf wat we nu zijn. Jan nam op 1 januari 2007 afscheid als algemeen directeur en was meer dan 40 jaar werkzaam voor Peitsman. Wij zijn Jan dankbaar voor alles wat hij voor Peitsman heeft betekend en wensen zijn vrouw, kinderen, overige familie en vrienden veel sterkte in deze periode.”

(Vloerenplein, 28-06-2021)

Jan Dossche in ‘Life is Beautiful’

Jan Dossche in Life is BeautifulJan Dossche in ‘Life is Beautiful’.Gisteren was Jan Dossche, President USFloors International, te gast in het programma ‘Life is Beautiful’ van RTL4. Het programma wordt herhaald op aanstaande zaterdag 3 juli in de namiddag. Dossche vertelde er het een en ander over de terugnamedienst van COREtec om gebruikte vloeren een tweede leven te geven. Zoals bekend zullen in eerste instantie deze Second Life-vloeren aan verenigingen zonder winstoogmerk en jeugdbewegingen worden aangeboden, maar ook particulieren kunnen uiteindelijk bij COREtec terecht voor een gebruikte vloer. "Ophaling en reiniging met COREtec bio-producten door een maatwerkbedrijf, bezorgen de vloer een tweede leven met nauwelijks merkbaar kleurverschil," aldus COREtec.

Second Life LabelCOREtec Floors laat verder weten deze zomer te komen met een vernieuwde ‘The Essentials-collectie’. “Bij deze collectie is de natuur de belangrijkste inspiratiebron. De authentieke looks met zachte aardetonen en warme, donkere kleuren passen perfect in elk interieur. The Essentials-collectie bestaat uit zorgvuldig uitgekozen ontwerpen en natuurlijke texturen waarbij de charme en .de warmte van hout centraal staan.”

(Vloerenplein, 28-06-2021)

Brits Victoria neemt Amerikaans Cali over

victoria plc logoDe internationaal opererende Britse vloerengroep Victoria PLC kondigt in een persbericht een verdere uitbreiding aan van de bestaande Noord-Amerikaanse distributieactiviteiten met de overname van Cali Bamboo Holdings Inc. Victoria verwacht dat de overname van Cali onmiddellijk winst zal genereren. Victoria verwacht verder veel van de synergie die de integratie van Cali met Victoria's bestaande activiteiten zal opleveren. De overname geeft Victoria ook toegang tot de intellectuele eigendom en online managementervaring van Cali die de groep zal gebruiken om samen te werken met de belangrijkste retailers om de groei in de bestaande Britse, Europese en Australaziatische markten te versnellen. Het Amerikaanse Cali deed in 2004 zijn intrede op de Amerikaanse markt en is een Amerikaanse multi-channel distributeur van vloeren, die 49,5% van de omzet behaalt via ‘direct-to-consumer’ en ‘direct-to-contractor’ kanalen via de Cali-website. 29 Procent van de omzet verloopt via speciaalzaken (B2B) en 21,5 procent via de zogeheten ‘National Home Centres’.

(Vloerenplein, 25-06-2021)

Corona versterkt trend duurzame consumptie

Eerlijke en duurzame producten hebben tijdens de corona-pandemie aan belang gewonnen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit blijkt uit een onderzoek van managementadviesbureau McKinsey & Company onder meer dan 5.000 consumenten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in december 2020. Hieruit blijkt dat 78% van de ondervraagden bewust let op plastic-vrije verpakkingen, de laagst mogelijke ecologische voetafdruk of eerlijke werkomstandigheden bij het winkelen. Ruim de helft van de Duitsers besteedt meer geld aan duurzame producten dan voor de pandemie, in Oostenrijk en Zwitserland ligt het percentage iets lager. Een op de twee Duitsers geeft aan bewust voor nieuwe producten te kiezen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Tweederde hecht belang aan het feit dat er zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten tijdens productie en transport. Hoe jonger de consumenten, hoe meer duurzaamheid wordt gewaardeerd. Verder is interessant te zien dat het aandeel vrouwen ten gunste van duurzaamheid iets hoger is dan bij de mannen. Daarnaast neemt de bereidheid om meer geld uit te geven aan duurzaam op de markt gebrachte producten toe naarmate het inkomen stijgt. Zestig procent van de ondervraagden laat weten duurzamere producten te kopen als deze goedkoper waren.

Eigen vlasveld van Rigo VerffabriekEigen vlasveld van RIGO Verffabriek naast de Polderbaan op Schiphol. Met de lijnzaadjes van het vlas wordt lijnolie geslagen door de oliemolens op de Zaanse Schans. (Foto: RIGO Verffabriek)Jaren geleden begon RIGO Verffabriek met de ontwikkeling van producten uit herwinbare grondstoffen i.p.v. fossiele grondstoffen. Nu zijn zij gespecialiseerd in de productie van watergedragen producten, zonder oplosmiddelen. Een recente vondst is een watergedragen lijnolieverf. “Watergedragen producten en producten op basis van lijnolie hadden we al, maar de combinatie was lastig. Toch is het na 4 jaar onderzoek gelukt!,” aldus de producent. “Wij doen in de receptuur voor al onze producten wat het hoogst haalbare is in duurzaamheid op dat moment.” Zo ontwikkelt het laboratorium van RIGO Verffabriek volop innovaties. “Het vervangen van bijvoorbeeld Isocyanaten in verharders staat hoog op de agenda en het vervangen van synthetische grondstoffen voor biobased. Heel binnenkort kunt u dan ook in die categorieën nieuwe productlanceringen verwachten!,” aldus het bedrijf uit IJmuiden.

(Vloerenplein, 25-06-2021)

Clicky

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.